Εσείς κάνατε LIKE στο Fan Page μας?

Συμβουλευτική Γονέων / Ανάδοχων Γονέων Εκτύπωση E-mail

Συμβουλευτική Γονέων

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στον τομέα της ψυχικής υγείας η αναγκαιότητα της πρόληψης, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ απαιτητικός τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Η συμβουλευτική γονέων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί δίνει λύσεις όχι μόνο στα καθημερινά προβλήματα, αλλά και στις μακροχρόνιες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία οικογένεια.

Κατά κανόνα, όταν προτείνεται ψυχοθεραπευτική βοήθεια σε ένα παιδί, τότε χρειάζεται και οι γονείς του να βοηθηθούν -από άλλον θεραπευτή-, ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια του παιδιού τους, άμεσα και έμμεσα, μέσα από τις αλλαγές στις συνθήκες ζωής της οικογένειας και τη διευθέτηση τυχόν συγκρούσεων των γονέων με το παιδί ή των γονέων μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνεδρίες συμβουλευτικής, ατομικής ψυχοθεραπείας, ή θεραπείας ζεύγους -ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας- δε γίνονται μεμονωμένα αλλά παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού.

Οι γονείς σε συνεργασία με τον ειδικό του Κέντρου μας μαθαίνουν να βοηθούν τον εαυτό τους και το παιδί τους σε κάθε αναπτυξιακή φάση της ζωής του μέσα από την εναλλακτική προσέγγιση και ερμηνεία των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Οι γονείς οδηγούνται σε μια νέα αντίληψη των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μέσα στην οικογένεια, επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους και αναζητούν νέους πιο εποικοδομητικούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων.

Τα ζητήματα που συνήθως απασχολούν τους γονείς είναι:

  • Συναισθηματικές δυσκολίες (θυμός - επιθετικότητα, άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, ζήλια)
  • Αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών
  • Προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής στην οικογένεια ή/και στο σχολείο
  • Μαθησιακές δυσκολίες – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα
  • Διαζύγιο – πένθος – αποχωρισμoί
  • Σωματικές ασθένειες
  • Διαταραχές ύπνου

 

Συμβουλευτική Ανάδοχων Γονέων

Η ανάδοχη φροντίδα συνιστά πολύτιμη ανθρώπινη εμπειρία, κυρίως όμως αποτελεί προσφορά εξατομικευμένης φροντίδας στο ανάδοχο παιδί.

Τα συναισθήματα του ανάδοχου γονέα και του ανάδοχου παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας πριν ή μετά την τοποθέτηση ενός ή περισσότερων παιδιών σε αυτή, προσδιορίζουν την ποιότητα του ρόλου και της αποστολής της ανάδοχης οικογένειας.

Η συμβουλευτική αναδόχων γονέων με κύριο άξονά της την αναγνώριση, την κατανόηση και την διαχείριση των συναισθημάτων αυτών ως στόχο της έχει την ομαλή ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

 

 

 

 

 

        

Online Επισκέπτες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους