Εσείς κάνατε LIKE στο Fan Page μας?

Το εγκώμιο της αισιοδοξίας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Ιανουάριος 2013 00:00

Πώς γίνεται και ως εκ θαύματος η ζωή κάποιων προνομιούχων είναι  πάντα λαμπερή; 
Ποιο είναι το μυστικό τους για να αποφεύγουν την περιρρέουσα κατήφεια και για να δείχνουν μόνιμα ευδιάθετοι; Υπάρχει άραγε ένα μυστηριώδες γονίδιο που να εμπνέει αισιοδοξία σε κάποιους –λίγους– εκλεκτούς; Εύκολα θα πιστεύαμε κάτι τέτοιο έτσι αβίαστα που αυτοί οι τυχεροί  δείχνουν να απολαμβάνουν τη ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι είναι μονίμως μέσα στη  μαυρίλα.  
Κάποιοι διαπρέπουν στην  τέχνη της πρόγνωσης δυσμενών καταστάσεων και αναμασούν με απόλαυση τις πικρές στιγμές του παρελθόντος. Κάθε γεγονός είναι γι’ αυτούς αφορμή για να μνημονεύσουν την πικρή γεύση που πάντα αφήνει η καθημερινότητα. Και κάποιοι άλλοι τρέφονται με δράματα και εντυπωσιασμούς, αναπαράγοντας με κάθε λεπτομέρεια θλιβερά γεγονότα της επικαιρότητας  ή την πιο πρόσφατη καταστροφή.    
Ας το ομολογήσουμε: οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι, αιώνιοι γκρινιάρηδες, κλαιγόμαστε για το καθετί, μονίμως πικρόχολοι, αγχώδεις  και επικριτικοί. Συνηθίζουμε περισσότερο να μεμψιμοιρούμε παρά να χαιρόμαστε τη ζωή, και όποτε τολμάμε να ανακοινώσουμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, αισθανόμαστε σχεδόν ένοχοι γι’ αυτό. Η αισιοδοξία σίγουρα δεν είναι πολύ της μόδας!     
Η αισιοδοξία είναι θέμα οπτικής;
Τι βλέπετε τη νύχτα; Τίποτα!, απαντά ο Πολ, ενώ ο Ζακ κάνει λόγο για έναν υπέροχο έναστρο ουρανό. Άραγε ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον κόσμο θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια ερώτηση σχετικά με την οπτική μας γωνία; Συχνά φαινόμαστε ειρωνικοί όταν μιλάμε για «ροζ γυαλιά» μέσα από τα οποία κάποιοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους. Είναι αλήθεια ότι η αισιοδοξία φαίνεται να είναι θέμα οπτικής. Ανάλογα με το αν φοράτε μαύρα ή χρωματιστά γυαλιά, η ζωή μοιάζει πιο θαμπή ή πιο φωτεινή αντίστοιχα.    
Κι όμως, οι συμπεριφοριστές υποστηρίζουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη διανοητική συμπεριφορά μας και να ατενίζουμε τη ζωή μέσα από ένα ροζ φίλτρο. Θα αρκούσε να μάθουμε να αναπτύσσουμε αυτή την ικανότητα με το να παρατηρούμε, να αναλύουμε και να χρησιμοποιούμε ως πρότυπο την προσωπικότητα αισιόδοξων ανθρώπων. Κατά την άποψή τους, η αισιοδοξία συνδέεται με το συναίσθημα ελέγχου της ίδιας μας της ύπαρξης. Υπάρχει μέσα στον καθένα από εμάς μια φωτεινή πλευρά που το μόνο που ζητά είναι να λάμψει.   
Ορίστε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των αισιόδοξων. Τα έχετε; Αν όχι, εξετάστε το χρώμα των γυαλιών σας και πάρτε την απόφαση να τα αλλάξετε!
Οι αισιόδοξοι έχουν καλή αυτοεκτίμηση
Αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, επωφελούνται στο έπακρο από τη ζωή και έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Έχουν συνείδηση ότι οι ίδιοι κατευθύνουν τη ζωή τους.
Το μότο τους είναι: να φέρνω εις πέρας με επιτυχία ό,τι αναλαμβάνω. Έχουν πίστη στις ικανότητές τους, ξέρουν να θέτουν στόχους και επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να τους πετύχουν.
Είναι γεμάτοι ελπίδα
Η ζωή μας είναι γεμάτη δοκιμασίες και έγνοιες. Οι αισιόδοξοι μαθαίνουν να κρατάνε τα θετικά και χρησιμοποιούν όλες τις περιστάσεις της ζωής, ακόμα και τις πιο δυσμενείς, σαν καταλύτες μιας προσωπικής μεταμόρφωσης. Η αισιοδοξία τους δεν αποκλείει μια ρεαλιστική προσέγγιση, αφού έχουν πλήρη συνείδηση των λαθών τους, αλλά αποφεύγουν να τα μηρυκάζουν και με καρτερικότητα προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους. 
Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά και να αναπτύξετε κι άλλο την αισιοδοξία σας. Η ζωή ορισμένων μοιάζει ιδιαίτερη· από σας εξαρτάται να φτιάξετε τη δική σας όπως σας αρέσει, με τις ιδέες σας, την επινοητικότητά σας και μόνο εσείς έχετε τα προσόντα για κάτι τέτοιο.
Η αισιοδοξία είναι ένα είδος τεχνικής και όπως κάθε τεχνική, καλλιεργείται, συντηρείται και αυτοτροφοδοτείται. Ο καθένας μας μπορεί να μάθει να φωτίζει τις μέρες του με λίγη περισσότερη αισιοδοξία και να λέει ΣΤΟΠ στις «δολοφονικές» σκέψεις, εικόνες ή φράσεις που καταρρακώνουν το ηθικό του. Η αρμονία επιτυγχάνεται μόνο με μια γερή δόση αισιοδοξίας!
Για να γίνετε αισιόδοξοι, εξασκηθείτε, κάντε τα πρώτα σας βήματα:
Να έχετε θετική σκέψη!
Μια διανοητική θετική στάση βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Όταν αραδιάζουμε τις απογοητεύσεις και τα παράπονά μας, συνεχίζουμε να συντηρούμε μια πικρή άποψη για τη ζωή και αυτό μας ακινητοποιεί στην αδράνεια και την αποθάρρυνση.
Αρχίστε απαριθμώντας συνειδητά ό,τι θετικό υπάρχει στη ζωή σας και θα διαπιστώσετε ξαφνικά ότι τα γεγονότα παίρνουν ένα άλλο φως.  
Διαγράψτε το παράπονο από το λεξιλόγιό σας!
Εγκαταλείψτε τον ρόλο του θύματος, σταματήστε να αυτοοικτίρεστε σχετικά με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάτε και θυμηθείτε ότι συχνά χάρη σε αυτά προχωράτε. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες καταστάσεις, τίποτα δεν είναι οριστικό!
Σταματήστε την κακολογία, που μας κάνει να σπαταλάμε την ενέργειά μας,  και την επίκριση, κυρίως όταν μας ωθεί να κάνουμε παράπονα για τους άλλους, σχεδόν για τα πάντα.
Γυμναστείτε διανοητικά!
Αν επιθυμείτε να βγείτε από την επαναληπτικότητα των αρνητικών σκέψεων, αναθεωρήστε τις διανοητικές σας συμπεριφορές και, αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο, σταματήστε τις. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, αναλύστε κάθε σκέψη σας με διαύγεια και θα διαπιστώστε ότι το αντικείμενο της δυσαρέσκειας ή της απαισιοδοξίας σας χάνει ξαφνικά την οξύτητά του. Από τη στιγμή που θα του έχετε αποδώσει το πραγματικό του μέγεθος, ξεχάστε το,  διαγράψτε το από το μυαλό σας.
Εκπαιδευτείτε σε έναν άλλο τρόπο σκέψης!
Εντοπίστε τις αυτόματες σκέψεις σας. Ακούστε τις και αναδιαμορφώστε τις σε ερωτήσεις. Αναρωτηθείτε αν σας ανήκουν ή αν είναι δοτές. Εγκαινιάστε μια νέα οπτική για τα πράγματα και θυμηθείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που λειτουργείτε. Είναι εφικτό να αλλάξουμε μια συνήθεια. «Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια» μας διδάσκει ο φιλόσοφος Αλαίν.
Δουλέψτε την αισιοδοξία σας!
Φτιάξτε μερικές προσωπικές φρασούλες με αισιόδοξο περιεχόμενο, προσαρμοσμένες στις καθημερινές σας ανάγκες. Η σκέψη επιδρά στην περίσταση, στο γεγονός· έτσι, όταν θα έχετε εκπαιδευτεί επαρκώς, θα ξέρετε πώς να διατηρήσετε αυτή την ευνοϊκή για εσάς κατάσταση. Διαβάστε βιβλία, κείμενα που διαπνέονται από αισιοδοξία, υπογραμμίστε ή αντιγράψτε φράσεις, μάθετέ τις απέξω, σημειώστε τις σε ένα τετράδιο έτσι ώστε να τις ξαναδιαβάζετε ανά πάσα στιγμή […].  
Εξασκηθείτε στο να αισθάνεστε εσωτερική ικανοποίηση! 

Όσοι έχουν εμμονή με την απόκτηση υλικών αγαθών είναι καταδικασμένοι να παραμένουν ανικανοποίητοι, ακριβώς επειδή αισθάνονται μόνιμα μια σφοδρή επιθυμία για κάτι. Ανταγωνισμός, αγώνας ταχύτητας για την απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών και κατάρρευση των προσδοκιών στερούν από το άτομο τον αυθορμητισμό του, την αισιοδοξία του και την πίστη στον εαυτό του.
«Να έχετε τη σύνεση να εκτιμάτε αυτά που σας ανήκουν. Κάντε μια λίστα με αυτά.» γράφει ο Άλαν Λόυ ΜακΓκίννις*. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, να μια ασκησούλα που μπορείτε να κάνετε πότε πότε: Κάντε μια αναδρομή στο παρελθόν για μερικά λεπτά, όχι για να μεμψιμοιρήσετε, αλλά αντίθετα για να αναλογιστείτε όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα. Παρατηρήστε και αξιολογήστε όλη αυτή τη διαδρομή που έχετε κάνει. Είχατε πριν επίγνωση αυτού του πράγματος; Επαναλάβετε τακτικά αυτή την άσκηση για να τονώσετε το ηθικό σας.  

Να συναναστρέφεστε θετικούς ανθρώπους!

Υπάρχει ένας νόμος της ακτινοβολίας και της έλξης. Όταν είμαστε αγχώδεις και αρνητικοί,  έχουμε την τάση να έλκουμε ακριβώς τις εμπειρίες, τις καταστάσεις και τα άτομα που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας και στραφείτε αυθόρμητα προς τους αισιόδοξους. Είναι μεταδοτικό!

Να χαμογελάτε!

Ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα για να προκαλέσουμε μια εσωτερική ευφορία είναι το χαμόγελο. Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων το χαμόγελο ακτινοβολεί με τέτοιο τρόπο που αιχμαλωτίζει και μαγνητίζει τον περίγυρο.  
Κάντε χιούμορ!

Είναι ένας τρόπος να αποστασιοποιηθείτε ελαφρώς από τα τεκταινόμενα. Μη χάνετε ευκαιρία για να εκτονωθείτε με γέλιο, κυρίως στις δύσκολες περιόδους. Όταν είστε κακόκεφοι, δείτε αστείες ταινίες. Όσο περισσότερο γελάμε, τόσο περισσότερο φτιάχνει η διάθεσή μας! […]

Γίνετε χρήσιμοι για τους άλλους!

Το να βοηθάμε τους άλλους είναι ένας τρόπος να μετριάζουμε τις σκοτούρες μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να φωτίσουμε μια μουντή μέρα από το να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό μας. Θυμηθείτε την Αμελί**…

Αναπτύξτε τη δημιουργική σας ικανότητα!

Συχνά, αυτό που κάνουμε για την προσωπική μας ευχαρίστηση είναι αυτό που δίνει περισσότερο νόημα και πληρότητα στη ζωή μας. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας, ανακαλύψτε νέους τρόπους έκφρασης, αφήστε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας (π.χ. μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του κεντήματος, της μαγειρικής κτλ.). Είμαστε όλοι δημιουργοί!

Να ακούτε μουσική!

Η πιανίστα Αν Κεφλέκ, σε μια πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε: «Όταν ακούω μουσική, γεμίζω αισιοδοξία, ευτυχία και χαρά. Είναι κάτι σαν φως που ξαφνικά με συνεπαίρνει και με κάνει να αγαπώ τη ζωή».
Το να λες ότι αγαπάς τη ζωή σημαίνει να κάνεις μια δημιουργική πράξη που ενισχύει τη ζωτικότητα. 

Εκτιμήστε την παρούσα στιγμή!

«Όταν ζούμε την παρούσα στιγμή, δε φοβόμαστε πια, είμαστε σε επαφή με τη ζωή, δεν είμαστε ποτέ πια μόνοι, βιώνουμε την ευτυχία» γράφει ο Άντονι Ντε Μέλλο***.
Σταματήστε ένα λεπτό και κοιτάξτε γύρω σας, ακούστε, μυρίστε, επιτρέψτε σε όλες σας τις αισθήσεις να επανέλθουν στη ζωή. Ζήστε την παρούσα στιγμή και χαρείτε τη στο έπακρο. Οι αισιόδοξοι βρίσκουν πάντα κάτι που να τους αρέσει: τη μυρωδιά ενός φαγητού, ενός λουλουδιού, ενός αρώματος, τη θέα ενός τοπίου, τη δόνηση μιας μουσικής. Πραγματικά αντλούν την ενέργειά τους από την παρούσα στιγμή.    

Μην περιμένετε, όπως η Κολέτ****, να φτάσετε 80 ετών για να δηλώσετε ότι ζήσατε μια υπέροχη ζωή και να μετανιώσετε που δεν το αντιληφθήκατε νωρίτερα…

Michèle Freud (Ψυχοθεραπεύτρια) 

*συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής (1933-2005) [Σ.τ.Μ.]
**ηρωίδα της ταινίας του Jean-Pierre Jeunet (Πρωτότυπος τίτλος: LeFabuleuxDestind'Amélie Poulain, 2001) [Σ.τ.Μ.]
***ιερέας και ψυχοθεραπευτής (1931-1987) [Σ.τ.Μ.]
****γαλλίδα συγγραφέας (1873-1954) [Σ.τ.Μ.]


Πηγή: www.medicalorama.com
Μετάφραση: Κυριακή Κάσση (Εκπαιδευτικός-Μεταφράστρια)

 

Προηγούμενα Άρθρα


        

Online Επισκέπτες

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους