Πώς μπορούν οι χωρισμένοι γονείς να οργανώσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων

 

Φέτος θα περάσετε την παραμονή ή ανήμερα των Χριστουγέννων χωρίς τα παιδιά σας; Πώς θα διαχειριστείτε την απουσία τους και θα προσπαθήσετε, παρ’ όλα αυτά, να περάσετε όσο γίνεται καλύτερα; «Η γιορτή των Χριστουγέννων, κατ’ εξοχήν οικογενειακή, οξύνει τον πόνο του χωρισμού», διαπιστώνει η Agnès van Kote, οικογενειακή σύμβουλος. Η γιορτή αυτή «ξυπνά», επίσης, μνησικακίες και ζήλιες, στην περίπτωση που οι διαφορές δεν έχουν επιλυθεί. Ας δούμε τι προτείνει η Agnès van Kote στους γονείς που έχουν χωρίσει, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη φάση.

Συζητήστε το πρώτα μεταξύ σας

«Αυτή η περίοδος απαιτεί να φροντίζουμε για το καλό όλων, πρώτα και κύρια των παιδιών, που συχνά γίνονται μάρτυρες των εντάσεων. Οι γονείς θα πρέπει να οργανώνουν τις γιορτές πολύ πιο πριν, εκφράζοντας τι θεωρεί ο καθένας πιο σημαντικό […] και λαμβάνοντας καλοπροαίρετα υπόψη τη γνώμη του άλλου. Είναι επίσης απαραίτητο να αναγνωρίζουν και να σέβονται αυτά που το παιδί θεωρεί σημαντικά, και να φροντίζουν ώστε να τα ενσωματώνουν σε αυτή την πρωτόγνωρη για εκείνους κατάσταση. Έτσι, π.χ. το γράμμα στον Άη Βασίλη μπορεί να φωτοτυπηθεί δύο φορές… Το ιδανικό για το παιδί είναι να υπάρχει μία συνέχεια στις συνήθειές του: π.χ. να περάσει την παραμονή των Χριστουγέννων με τον πατέρα του, αν μέχρι εκείνη τη στιγμή η οικογένεια συνήθιζε να γιορτάζει με την πλευρά του μπαμπά (και το αντίστροφο). Ο στόχος είναι πάντα να διατηρεί δεσμούς με τους παππούδες του, τα ξαδέλφια του, τους θείους και τις θείες του. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ υπεύθυνων ενηλίκων, παρά μια απόφαση επιβεβλημένη από το δικαστήριο. Αν, βέβαια, ο διάλογος είναι αδύνατος, τότε μια συνάντηση με έναν οικογενειακό σύμβουλο, παρουσία ενός ουδέτερου τρίτου προσώπου, θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα.

xmas2.jpg

Εξηγήστε στο παιδί πώς θα έχει το πρόγραμμα

«Θα κοιμηθείς στον μπαμπά και θα σε φέρει πίσω στις 10.00 που θ’ ανοίξουμε τα δώρα.» Ο λόγος του ενήλικα δίνει νόημα σε αυτό που βιώνει το παιδί και το καθησυχάζει. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να κρύψετε τον πόνο που νιώθετε: θα το καταλάβει ούτως ή άλλως. Επιτρέψτε του απλά να διασκεδάσει, δίνοντάς του να καταλάβει, π.χ., ότι χαιρόσαστε πολύ που θα περάσει τα Χριστούγεννα με τα ξαδέλφια του. Αν νιώθει ενοχές που θα σας αφήσει, πείτε του ότι δε θα είστε μόνος/-η, αλλά με τους συγγενείς σας ή με φίλους. Κάποιοι γονείς, προκειμένου να μη νιώσει άβολα το παιδί, αποφασίζουν να περάσουν αυτά τα πρώτα (ως χωρισμένοι) Χριστούγεννα μαζί. Γιατί όχι, αν έχουν διατηρήσει καλές σχέσεις. Έτσι, όμως, κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν την κρυφή του φαντασίωση για επανασύνδεση. Το παιδί χρειάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα του χωρισμού, για να μπορέσει να τον αποδεχτεί.

xmas3.jpg

Αποφύγετε ην υπερβολή στα δώρα

Ειδικά αν αυτά έχουν στόχο να το παρηγορήσουν, να σας εξιλεώσουν – αν εσείς είσαστε η αιτία του διαζυγίου – ή αν χρησιμοποιούνται ως μέσο ανταγωνισμού με τον/την πρώην σύζυγό σας. Στο παιδί αρέσει να το κακομαθαίνουν και οι δύο, αλλά δεν είναι κουτό. «Οι έφηβοι το εκμεταλλεύονται καλά αυτό, λέει γελώντας η Agnès van Kote. Αλλά ένα Smartphone δεν αντικατέστησε ποτέ τη νοσταλγία των Χριστουγέννων ‘των παλιών καλών εποχών’. Εξάλλου, το να καλύπτετε την παραμικρή του ανάγκη οδηγεί το παιδί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά και ο έφηβος πρέπει κάποια στιγμή να έρθει αντιμέτωπος με την αρχή της πραγματικότητας. Ιδίως αν το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειας, λόγω του χωρισμού, έχει υποχωρήσει δραματικά.»

xmas4.jpg

 

Κείμενο: Anne Lanchon (δημοσιογράφος)

Πηγή: www.psychologies.com
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κυριακή Κάσση (Εκπαιδευτικός – Μεταφράστρια)

 

xmas5.jpg

Χ Α Ρ Ο Υ Μ Ε Ν Ε Σ     Γ Ι Ο Ρ Τ Ε Σ!!!

Χ Ρ Ο Ν Ι Α    Π Ο Λ Λ Α!!!